torsdag 7. oktober 2010

Stripet pelamide i Norden - vekst og alder

Denne høsten har vi fått besøk av arten; stripet pelamide (Sarda sarda). Ifølge en del vektopplysninger og lengdemålinger av stripet pelamide fanget i Sverige, virker det som om disse er sammenfallende med fisken som er blitt fanget i Norge.

Ifølge to studier (J. E. Hansen og N. Zaboukas/P. Megalofonou) av sammenhengen mellom alder og vekst på Atlantic bonito (Sarda sarda), vil en stripet pelamide ha en gjennomsnittslengde på henholdsvis 54,0 og 49,2 cm lang når den er tre år gammel, og henholdsvis 57,8 og 56,3 cm når den er fire år gammel. Denne arten vokser svært raskt, og mange av eksemplarene fanget i Norden i sommer har en lengde på 50-54 cm.

Dette tyder på at den årsklassen vi har fått til våre kyster mest sannsynlig har passert 3 årsalderen (ettersom den gyter tidlig på sommeren). Dette kan derfor være 2007 årsklassen. Likevel er studiene på artens vekst så sprikende at man også kan hevde at den er et år yngre og dermed tilhører 2008-årsklassen. Noe sikkert kan derfor ikke sies uten biologiske prøver som også omfatter aldersbestemmelse. Forhåpentligvis vil dette også la seg gjøre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar