onsdag 6. oktober 2010

Mange eksemplar av stripet pelamide tatt i Norge

Siden august har det blitt gjort en rekke fangster (og bifangster) av stripet pelamide (sarda sarda) i Norge. Internasjonalt kalles denne arten gjerne bare "bonito", og i år har arten besøkt flere uvante farvann.

I Norge har man fått fanster fra Sogn i nord til Oslofjorden i sørøst. Flere hundre ekemplar er tatt, hvorav de største fangstene er tatt som bifangst i forbindelse med makrellfiske. En av fangstene i august var en enkelt fisk som ble tatt utenfor Kragerø av Are Nilsen.

Selv om vi - enkelte år - får besøk av sverdfisk, månefisk, muller og andre varmekjære arter, er det utrolig sjelden at man får et så kraftig innsig (målt i antall individer) over en så lang tidsperiode som i høst. Til nå er det registrert stirpet pelamide fra begynnelsen av august og helt frem til oktober. Mens det er tatt fangster av bonito i Sverige nå i første uken av oktober, synes det som om det har roet seg langs Vestlandet. Det gjenstår derfor å se om fisken har trukket sørover igjen, eller om den fortsatt holder seg langs Norskekysten.

Stripet pelamide (Sarda sarda) har et enormt - men kystnært - utbredelsesområdet som strekker seg fra Sør-Afrikas vestkyst i sør og nordover; deretter videre inn i Middelhavet og langs vestkysten av søreuropa. I tillegg finnes den en komponent av bestanden på østkysten av Amerika. Også denne har en stor spredning i nordlig og sørlig retning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar